Music for Kids Leuven vzw

Music for Kids Leuven is een organisatie voor creatieve muziekeducatie voor kinderen, tieners en volwassenen.

Adres en contact

Gebouw/Lokaal: Scheutsite Kessel-Lo
Zavelstraat 78, 3010 Kessel-lo

Over deze vereniging

'Music for Kids Leuven vzw' (MKL en MKL+) biedt creatieve muzikale opleidingen aan in de vorm van workshops, muziekinitiatie, individuele lessen instrument/zang, vakantiekampen en instrumentstages voor kinderen (MKL) en tieners en volwassenen (MKL+)

Aanbod voor kinderen (MKL)
Op zeer jonge leeftijd starten met muziek biedt vele kansen op vlak van cognitieve, sociale, motorische, emotionele en muzikale ontwikkeling. Kinderen hebben van nature de kracht om te luisteren, te kijken en te imiteren... zo leren ze vanaf de geboorte de spreektaal. Ook de taal van muziek kunnen jonge kinderen op een heel organische en spontane wijze verwerven. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat actief muziek maken een positieve invloed heeft op kinderen, vooral op vlak van concentratie en nadenken.

‘Music for Kids Leuven vzw’ is een organisatie voor creatieve muziekeducatie waar ruimte is voor artistieke ontplooiing van elk individu.  Hierbij kunnen we ons vooral vinden in het gedachtegoed van Maria Montessori. Ze had een uiterst scherpe kijk op hoe een kind leert en wat het daarbij nodig heeft. Leren doet een kind graag als het boeiend is en als het aansluit bij zijn belangstelling en talenten. Daarbij moet een kind met aandacht gecoacht en uitgedaagd worden. Kinderen leren op veel manieren: met het hoofd, met het hart en met de handen.

Bij MKL brengen we de pedagogische methode van Maria Montessori samen met de creatieve methode ‘Children are Composers’, onderbouwd met vele wetenschappelijke bevindingen dat muziek leren een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen. Het intelligentiequotiënt van kinderen wordt verhoogd, het abstractievermogen en analytisch denken wordt verbeterd. ‘Muziek Maakt Slim’!

Methode ‘Children are Composers’ 
'Children are Composers’ is een creatieve muziekmethode waarbij kinderen een magisch eerste contact met muziek ervaren en vervolgens een onderbouwd en plezierig muziekavontuur beleven. We starten vanaf de geboorte en ontwikkelen kinderen op hun eigen tempo. Door actief spel ontdekken ze spelenderwijs muzieknoten, theorie, ritme en harmonie. Ze creëren hun eigen verhaal. Deze universele taal geeft kinderen een expressiemiddel waardoor ze hun persoonlijkheid optimaal stimuleren en hun verbeelding gebruiken zodat zij sterker en gelukkiger staan in het leven.

Aanbod voor tieners en volwassenen (MKL+)
Het idee van creatie, expressie en verbeelding bij de methode ‘Children are Composers’ nemen we bij Music for Kids Leuven helemaal mee naar de individuele instrumentlessen voor tieners en volwassenen. Ook bij hen luistert de docent naar hun verhaal. Voor de ene instrumentist bestaat dat verhaal meer uit het verkennen van het repertoire en/of het beheersen van verschillende stijlen, voor de andere bestaat zijn parcours meer uit creatie en improvisatie. Ook bij MKL+ begeleidt de docent de zoektocht naar creativiteit, rekening houdend met instrumentaal-technische aspecten, repertoire, inspiratie en compositie.

  • Erkend door de stad Leuven
  • Is lid van: Cultuurraad